Blogujeme

Blog

Najčastejšie otázky

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Je samozrejmé, že pred stavbou drevenice alebo zrubu potrebujete dostatok informácií aby ste sa správne rozhodli. Prečítajte si otázky ostatných klientov. Určite nájdet eodpovede aj na tie svoje.

Ako je to pri zrubových stavbách s drevokazným hmyzom?

Drevo je pri spracovaní zbavené kôry a nanášajú sa naň ekologické, vodou riediteľné prostriedky, ktoré sú určené proti drevokaznému hmyzu a hubám.

Je v dome teplo, nebude v ňom zima?

Drevo má vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti a pri použití novej technológie "W" kde sa vkladá ekologická izolácia z ovčieho rúna sú zabezpečené vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti.

Je zrubová stavba drahšia ako murovaná?

V prvom rade záleží na zložitosti projektu. Cenovo sú však porovnateľné s murovanými stavbami.

Ako je to so základovou doskou, robíte ich aj Vy?

Pri zrubových stavbách sa používajú tie isté základové platne ako pri murovaných. V našich cenových kaluláciách nie sú zarátané základové dosky z toho dôvodu, že je problematické zahrnúť náročnosť terénu. Ak má zákazník záujem, vieme realizovať aj dodávku základovej platne.

Je možné z projektu murovaného domu naceniť a vyrobiť zrubový dom?

Samozrejme, často robíme ponuky z murovaných stavieb pokiaľ nejde o atypickú stavbu. Vždy je však potrebné upraviť konečný projekt aby zodpovedal technológii zrubu.

Ako je myslené na sadanie dreva? Nie je to problém?

Sadanie je problémom iba vtedy, ak sa tomuto javu nevenuje dostatočná pozornosť. Skúsený staviteľ dokáže exaktne vypočítať tieto dosadacie plochy. Toto platí pre inštaláciu okien, dverí, schodišťa, krovu, podporných stĺpov a pod.

Prečo nepoužívate suché drevo?

Počas sušenia dreva sa objavujú nekontrolovateľné praskliny a trhliny, ktoré, keď križujú jednotlivé presné tesárské spoje, spôsobujú ich netesnosti. Naša nová technológia spájania nám zaručuje kontrolu nad týmto javom, čím je zaručený zákaznícky komfort bez zbytočných nákladov na sušenie.

Aká je cena vášho zrubového domu?

Vo všeobecnosti je možné povedať, že cena zrubových stavieb u všetkých výrobcov je porovnateľná s klasickými murovanými stavbami. Je len na vás, či sa rozhodnete pre bývanie v „prírode" a vychutnáte si nepopierateľné blahodarné účinky masívného dreva na zdravie človeka, alebo zvolíte klasické stavebné prvky.

 

Aké drevo používate?

Vo všeobecnosti používame smrekové drevo vyťažené na severných svahoch Nízkych Tatier v nadmorskej výške presahujúcej 800 m. Najbežnejšia hrúbka guľatiny je 280 mm, 320 mm vo výnimočných prípadoch aj väčšia meraná v strede kmeňa.

V súčasnosti pracujeme aj na použití iných drevín. V zásade sa používa svieže drevo s prirodzeným obsahom vody, ktoré postupne zosychá v stavbe v priebehu 3-4 rokov až po dosiahnutie rovnovážneho stavu so svojim okolím.

Drevo nielen zosychá, ale vplyvom záťaže vrchných vrstiev sa bortí pričom sa vytvárajú praskliny, ktoré sú použitím vhodnej tesárskej techniky usmerňované na vrchnú časť kmeňa ukrytú pod pozdÍžnym čapom. V tejto súvislosti je potrebné si uvedomiť, že drevo ako material má vždy tendenciu k vyrovnávaniu vlhkosti s okolitým prostredím. Toto platí aj pre drevo, ktoré je 1000 rokov staré. Ak výrobca zrubových stavieb tvrdí, že jeho drevo nebude v stavbe zosychať, krútiť sa, deformovať a vytvárať praskliny, pravdepodobne je jeho stavba vyrobená z niečoho iného a nie z dreva.

logo-pinuslog-pata.png